VONKER AAN HET WOORD: MANON DIEPENMAAT
De zomer nadert. Reden te meer om weer eens één van onze Vonkers in de spotlights te zetten. En wat voor één! Dit keer geven we Manon Diepenmaat het woord. Manon heeft als Vonker naast een bruisende onderneming namelijk meerdere boeken geschreven. En heb jij nou zin om deze zomer eens ultiem bij te spijkeren op het gebied van ‘LEAN’ en de ‘A3 methodiek’, dan kunnen we je ze van harte aanraden. Afijn, later meer daarover – lees je mee?
Even voorstellen! Wie is Manon en welke woorden kenmerken jou?
“Sinds januari 2018 werk ik als zelfstandig ondernemer vanuit mijn adviesbureau Lemon Consulting. Deze naam past perfect bij mij omdat ik de frisse aanpak in verbetertrajecten vaak mis en zaken in mijn ogen soms nodeloos ingewikkeld worden gemaakt. ‘Fris’ en ‘pragmatisch’ kenmerken zodoende mijn adviesbureau, maar ook absoluut mijn eigen karakter. Ik krijg vaak terug dat mensen mijn laagdrempeligheid en het persoonlijke contact enorm waarderen – iets dat ik ontzettend belangrijk vind.”
Hoe en wanneer ben je bij Coöperatie Vonkers terecht gekomen?
“In januari 2018, via mede-Vonker Sasja. Een kopje koffie met haar mondde uit in een fijne kennismaking met meerdere Vonkers en dat bleek te klikken! Van dezelfde werkvisie en energieke mind-set tot een boeiend netwerk waar je zowel genoeg kunt halen als brengen – ik voelde gelijk een match. We pakken samen trajecten op waar het kan en voeden elkaar met kennis en ervaringen. Voor mij voelt Vonkers als een club van hele fijne collega’s!”
Hoe zorg jij voor meer (werk)geluk in jouw leven?
“Vooral door te genieten van het hier en nu, maar ook zeker van mijn partner en kinderen. De Corona-tijd heb ik ervaren als een hectische tijd door de combinatie van werk en kids, maar ook als een mooie en waardevolle periode waarin ik extra heb kunnen genieten van mijn fijne gezin. In plaats van het vliegen van klant naar klant, heeft het me de rust gegeven om te genieten van de dingen om mij heen. Zo ben ik in de afgelopen maanden vaker in het bos – waar we praktisch naast wonen – geweest dan in de vijf jaar hiervoor. Tegelijkertijd kan ik ook enorm blij worden van het afvinken van de taken op mijn to-do lijst.”
Wat is de meest waardevolle tip die je ooit kreeg en wie gaf jou die?
“Het is niet zozeer een tip die ik kreeg, maar wel een stelregel die mij helpt: “Verander wat je niet kunt accepteren, accepteer wat je niet kunt veranderen en heb de wijsheid om het verschil te zien”. Te vaak blijven we onze energie richten op zaken waar we geen invloed op hebben. In dat geval: pick your battles. Dit betekent niet dat je je bij elke situatie moet neerleggen, maar in plaats van vechten tegen de realiteit zorgt accepteren ervoor dat je er op een andere manier naar kunt en leert kijken. Dat lucht uiteindelijk op en leidt bij mij vaak tot nieuwe inzichten.”
Je hebt meerdere boeken geschreven. Wat was je voornaamste drijfveer?
“Het adviesbureau waar ik voor werkte vond het belangrijk om naast klussen bij klanten ook een rol van betekenis te spelen in de management literatuur om op die manier een breder publiek te bereiken. Ik was tijdens mijn studie ook al betrokken bij het schrijven van verschillende artikelen en ik merkte dat het schrijven van een managementboek mij enorm helpt bij het overdenken van mijn visie en ideeën over de desbetreffende thema’s en ik al schrijvende daar structuur in aan kon brengen. Dit helpt mij in de praktijk ook bij het overbrengen van de boodschap en dus in de uitvoering van verschillende opdrachten. Daarnaast was het schrijven van een boek een heel waardevol proces, waarin we als auteurs veel ervaring en kennis onderling en met experts uit het veld hebben uitgewisseld. Dit scherpte mijn gedachten over de onderwerpen en bracht mij ook weer nieuwe inzichten.”
Wat is het mooiste compliment dat een lezer je ooit gaf?
“Ik haal opdrachten uit de boeken die ik heb geschreven en dat vind ik indirect het mooiste compliment. Onlangs nog werd ik benaderd voor het verzorgen van een Lean training door iemand die mijn boek had gelezen en bepaalde aspecten daaruit heel boeiend vond.”
Heb je nog dromen of ambities in het auteurschap? Of focus jij je in de nabije toekomst liever op het ondernemen?
“Ik vind schrijven leuk, maar besef me ook dat het schrijven van een boek een lang en intensief proces is. Het ondernemerschap heeft voor nu mijn focus, maar ik sluit niet uit dat ik met collega-Vonkers in de toekomst mooie artikelen of een boek ga schrijven. Het enthousiasme om dit samen te doen en ideeën waarover dit zou moeten gaan zijn er immers volop!”
Meer Manon? Lees dan absoluut eens één van haar boeken of volg haar via LinkedIn.