De kracht van een compliment
Waar het gaat om het waarderen van anderen, worden vaak de meest voor de hand liggende dingen om te doen of te zeggen zo gemakkelijk vergeten. Complimenten zijn gratis en kosten niet al te veel moeite. Dus waarom vinden we het zo moeilijk om ze te geven of – nog sterker – te ontvangen? En welke impact kan een simpel compliment hebben op een collega of een vriend?
Waarderingsboog
Daarvoor blik ik terug op een recent voorbeeld met een van mijn klanten. Aan het einde van een teamcoachingscyclus sloot ik de dag af met een zogenaamde ‘waarderingsboog’. Hierbij zet je alle teamleden in een kring, op één na. Deze persoon neemt plaats in een stoel vóór de kring. Vervolgens zeggen alle teamleden hardop wat ze zo waarderen aan deze persoon. De persoon in de stoel zegt enkel ‘bedankt’ – niet meer en niet minder. En dit herhaal je totdat iedereen aan de beurt is geweest. Het lijkt makkelijk, maar de realiteit is heel anders.
De impact van een compliment
We aarzelen om die stoel te nemen, om alleen maar een compliment te ontvangen en te bedanken. We zwaaien het weg als onbelangrijk en gaan snel naar de volgende persoon. Uit de ‘spotlights’ en terug naar de orde van de dag. Hetzelfde gebeurde in dit team. Na wat nerveus gegiechel stemden de teamleden ermee in om door te gaan en de impact was geweldig! Tranen van opluchting, vreugde en dankbaarheid voor het samen doorbrengen en het spreken. Wat een schitterende manier om deze dag samen af te sluiten en samen te oogsten wat er is bereikt.
Geef meer complimenten!
Maar waarom vinden we complimenten geven én ontvangen zo moeilijk? Ik heb niet alle antwoorden, maar ik zie wel dat we vaak zoeken naar dat wat niet goed gaat in plaats van naar dat wat goed gaat. We zoeken vaker naar de negatieve oorzaak van iets. Hoe dan ook, complimenten geven en ontvangen is niet gemakkelijk, maar de impact ervan is zo krachtig en lonend. Dus laten we ernaar streven om meer complimenten dan kritiek te geven en eens te kijken welke impact dit zal hebben, in zowel zakelijke als persoonlijke relaties.
Wil je meer weten over Annetje Suorsa en hoe zij met teams werkt, bezoek dan op haar LinkedIn profiel linkedin.com/in/annetjesuorsa of haar website www.dare2engage.nl.