Fouten maken mag
Of je nu CEO of een stagiair, een student of een leraar, een ouder of een vriend bent, het is haast onmogelijk om een hele dag door te komen zonder te beseffen dat je een fout hebt gemaakt. Drukke schema’s en te lange takenlijsten maken fouten zelfs nog waarschijnlijker. Sommige zijn klein en gemakkelijk te verhelpen, en andere kunnen langdurige gevolgen hebben.
Wat is jouw persoonlijke benadering van fouten? Hieronder sommen wij op hoe je met jouw gemaakte fouten om kunt gaan. Want, geloof ons, fouten maken is menselijk én mag.
Erkennen
Wanneer we een fout erkennen – zonder drama, zonder excuses, zonder onszelf te schamen – kunnen we doorgaan met de belangrijke taken om de fout te corrigeren en manieren te vinden om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.
Aanvaarden
Iedereen maakt fouten, geloof ons. Wanneer we de verantwoordelijkheid nemen om mens te zijn (en van nature onvolmaakt), accepteren we onszelf en staan we open voor het accepteren van anderen.
Verontschuldigen
“Het spijt me” zijn zeer krachtige woorden. Welke vorm het ook aanneemt, een oprechte verontschuldiging kan voorkomen dat een fout een (werk)relatie verstoort.
Aanpassen
De impuls om onszelf te beoordelen is sterk en zelfvergeving kan moeilijk zijn. Het is belangrijk om je eigen kijk op jezelf en je fouten aan te passen aan dezelfde houding die je aan anderen zou tonen.
Creëer leermomenten
Wanneer we de leermomenten die we uit fouten halen, kunnen toepassen, kunnen we ze als een positieve ervaring met ons meedragen.
Er wordt niet voor niets gezegd dat er geen fouten zijn, alleen lessen, en onze grootste fouten zijn onze grootste leermomenten. Niemand van ons zou er ooit voor kiezen een fout te maken. Maar door onze manier van denken over onze fouten aan te passen, kunnen we ze in iets beters omzetten. Onthoud dat fouten het bewijs zijn dat je het probeert.